1. Hem
  2. Bilsport & MC
  3. Motorguiden
  4. Försäkring i samband med köp eller försäljning

När du köper ett fordon

Det är lag på att ha en trafikförsäkring och en försäkring ska alltid tecknas från samma dag som man skriver ägarbytet. Det är en seglivad myt att man kan köra på förra ägarens försäkring till dess att ägarbytet gått igenom. Du behöver faktiskt ha en försäkring i ditt namn redan när du kör hem fordonet. Den förra ägarens försäkring gäller inte för dig!

Det är alltid du som köpare som ska stå som ägare och försäkringstagare för bilen. Skriver man bilen på någon annan än den som är den civilrättsliga ägaren så är detta något som kallas försäkrat intresse. 

Om ditt fordon är oförsäkrat men inte avställt så kommer det bli en dyr historia. Eftersom det är lag på att ha minst en trafikförsäkring så tar Trafikförsäkringsföreningen ut en avgift för varje dag som fordonet är oförsäkrat. Avgiften är betydligt större än vad försäkringspremien kostar.

Har du planerat ditt fordonsköp till helgen så får man ringa in och teckna upp försäkring redan innan helgen, men med startdatum från önskat datum. Skulle det inte bli någon affär så ringer eller mejlar man tillbaka nästkommande vardag och plockar bort försäkringen. Detta medför ingen kostnad för dig som kund. Givetvis går det bra att teckna försäkring direkt här på hemsidan. Den är öppet dygnet runt, året om.

 

När du säljer ett fordon

När du säljer ett fordon som är påställt så kommer din försäkring upphöra per automatik från den dagen ni skriver ägarbyte. Försäkringsbolaget får in informationen från Transportstyrelsen och finns det pengar över på bilförsäkringen så kommer vi betala tillbaka dem till dig. 
Det åligger den nya ägaren att ha försäkrat fordonet med minst en trafikförsäkring innan den lämnar platsen. Det är lag på det, och som vi nämner ovan är det en seglivad myt att man kan köra på den förra ägarens försäkring till dess att ägarbytet gått igenom.

 

 Köp eller försäljning av avställt fordon

Hur fungerar det då om man ska köpa eller sälja ett avställt fordon?
Avställda fordon får inte framföras i trafik, undantaget som finns är: för färd kortaste, lämpligaste väg till eller från närmsta besiktning.

I ett sådant fall där bilen är avställd så måste befintliga ägaren ställa på bilen för att köparen ska kunna köra hem den. Den enda lösningen är annars att ta bilen på en transport. Det är inte tillåtet att bogsera ett avställt fordon.

Säljer man ett avställt fordon som är försäkrat så behöver man ta kontakt med sitt försäkringsbolag för att ta bort försäkringen. I de fallet sker det inte automatiskt.

Tänk på att det är du som köpare som ska stå som ägare och försäkringstagare. Annars finns det risk för utebliven ersättning vid skada.

 

  • Ta reda på aktsamhetskrav och självrisker.
  • Bilsport & MC tillämpar helårsförsäkring. Det innebär att försäkringen gäller året om oavsett om fordonet är av- eller påställt.
  • Du har 14 dagars ångerrätt när du tecknar försäkring via telefon eller webb.

 

Försäkring för varje äventyr

På Bilsport & MC lever vi hobbyn på samma sätt som du. Välj rätt försäkringsskydd och skapa minnen på vägarna utan oro.

Se ditt bästa pris