Rätt lokal för vinterförvaring av bil

Oavsett om du har eget garage för din bil, eller om du hyr en plats över vintern, är det viktigt att lokalen funkar för långtidsförvaring.

Förvara bilen i en frostfri lokal om möjligheten finns. Bilen bör också förvaras i en så torr miljö som möjligt. Hög luftfuktighet, särskilt i kombination med dålig ventilation, är en grogrund för mögel och kan resultera i mögeldoft och mögelskadad inredning. Dessutom gör hög luftfuktighet att metallen riskerar att oxidera, både karossen och kontaktytorna inuti strömbrytare m.m.

Om bilen står i en fuktig miljö kan du ställa in en elektriskt driven avfuktare. Har du inte möjlighet att göra det kan en torrboll eller två hjälpa till att dra ur fukten i luften. Lämna gärna bilrutorna lite öppna för luftcirkulation.

Så mycket kostar vinterlagring av bil

För dig som inte har tillgång till ett eget garage finns det många olika typer av lokaler och garageplatser att hyra för långtidsförvaring av bilen.
Att hyra en plats för bilens vinterförvaring kan kosta mellan cirka 1 000 – 7 000 kronor, lite beroende på var i landet du bor.

Glöm inte att också se över själva lokalen. Hur är det med lås, larm, brandskydd och insynsskydd? Skaffa en brandsläckare om du inte redan
har det. Ett garage rymmer ofta många lättantändliga saker och en brand kan bli förödande.

Försäkringsskydd vid vinterförvaring av bil

Tänk på att kolla upp att din förvaringsplats och dina lås är godkända enligt din bilförsäkring. Om du förvarar din bil hos ett företag kan det vara bra att ta reda på vems försäkring som täcker din bil om något händer. Tips: Kolla villkoren i vår entusiastförsäkring.

Checklista vid långtidsförvaring av bil

Oavsett om du har ett eget garage eller hyr in dig hos någon annan är det viktigt att göra vad du kan för att minimera risken att bilen tar skada under vinterförvaringen. Här har vi sammanställt de viktigaste sakerna att gå igenom:

  • Rengör bilen
    Tvätta bilen ordentligt innan du ställer in den för vintern. Börja med att spola underredet noga. Tvätta sedan utvändigt och avsluta genom att polera och vaxa. Tänk också på att suffletten kan behöva en impregnering. Det är mycket roligare att köra ut en nytvättad bil ur garaget när solen och värmen återvänder.
  • Se över bilens inredning
    Tänk på att också rengöra bilens insida: dammsug och torka av bilen invändigt. Smörj även dörrlås, cabställning, dörrgångjärn osv. Om bilen har läderklädsel bör du massera in ”lädermjölk". Det är viktigt att inte lägga på för mycket, ytan ska kännas helt torr efter behandlingen.
  • Töm bilen
    Lämna aldrig något ätbart i bilen då möss gärna tar sig in och knaprar – och bajsar. I brist på katt så sägs det att enris och lök under bilen gör att möss håller sig borta.
  • Konservera motorn för vintern
    Byt motorolja och filter vid behov. Gammal motorolja kan ofta innehålla smuts och slitpartiklar av metall samt kemiska slaggprodukter som kan fräta på motorns delar. När motorn står still en längre tid sjunker dessa partiklar så småningom till vevhusets botten och kan då bilda ett tjockt smutslager. När du byter olja se till att varmköra ordentligt efter oljebytet så att oljan kommer in ordentligt i alla skrymslen och vrår.
  • Pumpa extra mycket luft i däcken
    När en bil står stilla under en längre tid kan däcken bli platta och ovala vilket kan leda till obalans och missljud. Ett tryck på tre bar brukar vara lagom för att du inte ska få "plattor" i däckmönstret. Om bilen ska stå längre än ett halvår kan det vara bra att ställa bilen på pallbockar.
  • Kontrollera och ladda bilbatteriet
    Underhållsladda batteriet kontinuerligt eller använd med fördel en laddare med automatiska laddprogram som varken över- eller underladdar batteriet. Om din bil är så ny att den har datorer bör batteriet inte kopplas bort från resten av bilen, då är risken stor att datorerna tappar minnet. Ta gärna en titt i instruktionsboken eller gå igenom andra instruktioner från tillverkaren. 
  • Tanka och fyll på kylarvätska
    Var generös med soppa. En metalltank bör vara full av bensin under vintern för att undvika kondens som i sin tur kan orsaka rostangrepp. Kolla även glykolen i kylaren och att det är alkohol i spolarvätskan. Även om bilen står i ett uppvärmt garage så kan ett strömavbrott göra att vätskorna fryser. Kylarvätskans glykolhalt är lika viktig för frostskyddet som för att motorn inte ska korrodera sönder inifrån. Byt kylarvätska enligt tillverkarens rekommendationer. Blanda aldrig svagare glykolgroggar än 50/50 eller starkare än 60/40. Ren glykol fryser redan vid minus 13 grader.
  • Välj rätt biltäcke
    Om du täcker över bilen så se till att välja ett täcke som andas för att undvika att det bildas fukt under. Fukten kan ge skador på lack och krom.
  • Se över ditt försäkringsskydd
    Bilsport & MC:s entusiastförsäkring täcker skador på din bil även under de månaderna du inte använder fordonet. Har du din bil försäkrad hos ett annat bolag och är osäker på vilket skydd som ingår, kontakta dem för en genomgång.

1024X410_BIL.jpg

Ta hand om bilens motor under vintern

Det finns många åsikter om hur du bäst tar hand om bilens motor under vintern. En del säger att man ska låta bilen stå still hela vintern, medan andra hävdar att man ska starta upp den någon gång i månaden. Det finns inget som sliter så hårt på en motor som kallstarter. Men om bilen har luftkonditionering kan det ändå vara bra att väcka bilen till liv någon gång då och då. Detta för att förhindra att packningarna torkar och köldmedium läcker ut.

Om du väljer att starta bilen så låt den i så fall bli riktigt varm. Det vill säga, låt den var igång i cirka 30 minuter men se till att hålla koll på temperatur och oljetryck. Om bilen står kallt, till exempel i en lada eller liknande ska man dock vara försiktig med kallstarter då det finns risk att is-plugg bildats som kan ställa med stora problem.

Försäkring för varje äventyr

Är din pärla rätt försäkrad för att vila under vintern? Välj rätt försäkringsskydd och skapa minnen utan oro.

Se ditt bästa pris