Rätt lokal för vinterförvaring av MC

Oavsett om du har eget garage som du rullar in hojen i, eller om du hyr en plats över vintern är det viktigt att lokalen funkar för långtidsförvaring. Helst ska motorcykeln förvaras i en frostfri lokal. Varmgarage är naturligtvis att föredra, men har du förberett hojen väl kan ett kallgarage fungera lika bra.

Om din MC kommer att stå på en ouppvärmd plats, som till exempel en lada, är det viktigt att kylskyddet klarar av den svenska vinterns minusgrader. Annars kan kylare och slangar lätt frysa sönder. Om hojen står i en fuktig miljö rekommenderar vi att du ställer in en elektrisk avfuktare om du har möjlighet.

imagejtkgo.png

Kostnad för vinterförvaring av motorcykel

Att hyra en plats för motorcykelns vinterförvaring kan kosta mellan ca 1 000 – 4 000 kronor, lite beroende på var i landet du bor.

När du väljer lokal är det också viktigt att se över lokalens skydd. Hur är det med lås, larm, brandskydd och insynsskydd? Skaffa en brandsläckare om det inte finns. Ett garage rymmer ofta många lättantändliga saker och en brand kan bli förödande.

Försäkringsskydd vid vinterförvaring av MC

Tänk på att kolla upp att din förvaringsplats och dina lås är godkända. Om du förvarar din MC hos ett företag kan det vara bra att ta reda på vems försäkring som täcker din hoj om något händer. Tips: kolla villkoren i våra MC-försäkringar

Checklista vid långtidsförvaring av MC

Oavsett om du har ett eget garage eller hyr in dig hos någon annan är det viktigt att göra vad du kan för att minimera risken för att hojen tar skada under vinterförvaringen. Här är en checklista på de viktigaste sakerna att tänka på innan du ställer undan hojen för säsongen:

 • Tvätta och vaxa motorcykeln
  Rengör hojen ordentligt innan du ställer undan den för vintern så att inte smutsen sätter sig och sliter på lacken i onödan. Om du har mycket flugor på hojen kan dessa börja mögla. Gör en ordentlig tvätt, använd avfettning, varmt vatten, schampo, kedjerengöring och avsluta med att skölja av hojen ordentligt. Det kan vara bra att köra några mil för att låta den lufttorka. Passa även på att och använda bromsarna ordentligt så att de blir torra och rena. Vi rekommenderar även att du vaxar hojen. En vaxad motorcykel är både snyggare och lättare att hålla ren. Dessutom är det mycket roligare att plocka ut en ren motorcykel när våren kommer.
 • Årsservice av motorcykeln
  Gör en vana av att ge motorcykeln en årsservice innan du ställer in den för säsongen. Det är ett bra sätt att försäkra sig om att det alltid blir gjort. En årsservice består av enklare kontroller samt byte av motorolja och filter. Om det har gått lång tid sedan senaste servicen kan det vara dags för en mer omfattande service.
 • Pumpa däcken – ordentligt!
  Pumpa extra mycket luft i däcken. När en hoj står stilla under en längre tid kan däcken bli platta och ovala vilket kan leda till obalans. Ett enkelt sätt att motverka detta är naturligtvis att använda hojens centralstöd om det finns.
 • Smörj upp motorcykeln
  Smörj upp kedja, vajrar, lås och gaffelben. Gunga därefter hojen upp och ner några gånger. Detta motverkar att packboxar torkar och spricker med läckande gaffelben som resultat
 • Kontrollera och ladda MC-batteriet
  Underhållsladda batteriet. Motorcykelns batteri är mer känsligt än ett bilbatteri och behöver därför laddas oftare. MC-batterier ska heller inte laddas ur helt. En smidig lösning kan vara att montera en snabbkontakt på batteriets poler, så att du enkelt kan ladda den när som helst under året. Glöm inte heller att kontrollera vätskenivån i batteriet om batteriet är av standardtyp.
 • Tanka upp hojen
  Var generös med soppa och låt tanken vara full av bensin under vintern för att undvika kondens. När kondensvatten sjunker och lägger sig i botten av tanken kan det bli problem att starta motorn på våren. Om du har du en motorcykel med bränslekran bör du kontrollera att den funkar som den ska, särskilt om det är en vakuumkran. Har du en mekanisk bränslekran räcker det att vrida av den.
 • Välj rätt MC-täcke
  Om du täcker över hojen så se till att välja ett täcke som andas för att undvika att det bildas fukt under täcket. Fukten kan ge skador på lack och krom.
 • Se över ditt försäkringsskydd
  Täcker skador på din hoj även under de månaderna som du inte kör den. Om du har din MC försäkrad hos ett annat bolag bör du kolla upp vilket skydd som ingår.

Försäkring för varje äventyr

På Bilsport & MC lever vi hobbyn på samma sätt som du. Välj rätt försäkringsskydd och skapa minnen på vägarna utan oro.

Se ditt bästa pris