1. Hem
 2. Bilsport & MC
 3. Motorguiden
 4. Så stöldsäkrar du din motorcykel

Förebygg MC-stöld

Lyckligtvis återfinns hälften av alla stulna motorcyklar. Men oftast i dåligt skick. Det är inte ovanligt att din älskade hoj återvänder med uppbrutna lås, krockskador eller fula repor och behöver spendera lång tid på verkstaden. Om den ens går att köra alls. En motorcykelförsäkring kan ge ersättning för kostnaderna, men det kan spara dig mycket bekymmer och tid om du minimerar risken att drabbas från första början.

Lås och larm

Har du tillgång till ett låsbart garage är det att föredra. Men många saknar den lyxen och får nöja sig med att parkera på gatan. Tänk på att en motorcykel är enklare att stjäla än en bil, och att du därför bör vara extra försiktig med var och hur du parkerar. Ställ inte motorcykeln på mörka eller ödsliga bakgator där tjuven kan arbeta ostört. Sök dig i stället till stora gator med ordentlig belysning och använd lås med ett inbyggt larm. Om någon kommer eller larmet tjuter kan det stoppa en påbörjad stöld.

Oavsett var du väljer att parkera låser du med fördel din motorcykel med minst ett certifierat MC-lås i klass C, som ett skivbromslås. Men eftersom fordon på två hjul enkelt kan bäras i väg och lastas i en bil är det viktigt att du har två lås. Komplettera därför med ett hänglås eller kätting i klass 3, som du helst ska förankra i ett fast föremål. Dubbla lås är dessutom ett av de vanligaste kraven från försäkringsbolag för att du ska få ut din stöldersättning. Så se till att du låser rätt från början ­– två gånger!

motorcykel_gata_1024x410.jpg

Märkning och spårsändare

MärkDNA

Utöver godkända lås är DNA- eller stöldskyddsmärkning ett effektivt sätt att förebygga stöld. Förutom att märkningen är avskräckande, underlättar den också polisens arbete att identifiera stöldgods vilket ökar chansen att din hoj återfinns. MärkDNA är ett syntetiskt DNA som du hittar hos exempelvis Stöldskyddsföreningen. Med den kan du märka en eller flera delar av din MC. Märkningen fäster på olika material och är i princip omöjlig att avlägsna. Bortskrapade märkningar upptäcks lätt av polisens UV-lampor och kan till och med spåras internationellt om det krävs.

GPS tracker och spårsändare

Med modern spårteknik kan du hjälpa polisens arbete på traven och få platsinformation om din stulna MC. Till skillnad från DNA- och stöldskyddsmärkning kan sändare vara nästintill omöjliga för tjuven att upptäcka, vare sig med blotta ögat eller störningsutrustning. Många kan bara upptäckas när de sänder signaler. Så välj med fördel en där du själv bestämmer sändningsintervall.

Provkörning – tjuvens chans!

Kanske har du fått upp ögonen för en ny hoj och vill sälja din gamla. Då ska du vara extra försiktig! Många MC-stölder sker nämligen när köpare provkör motorcyklar. Tänk på att när nycklarna väl bytt hand gäller inte längre din stöldförsäkring. Så var uppmärksam och ta gärna några extra försiktighetsåtgärder.

Tips på hur du gör provkörningen säkrast möjlig:

 • Välj provkörning på en offentlig plats, eller där du har god uppsikt. Exempelvis ett inhägnat område.
 • Ha bara lite bränsle i tanken.
 • Begär handpenning på hela eller delar av beloppet för köpet.
 • Använd Sveriges MotorCyklisters avtal vid provkörning.
 • Ta provkörarens fordon i pant, men dubbelkolla så att det faktiskt är deras och att nycklarna stämmer.

MC-försäkring

En motorcykelförsäkring är alltid uppbyggd i tre delar, trafik-, halv- och helförsäkring.

Vad menas med trafik-, halv- och helförsäkring?

Trafikförsäkring behöver du enligt lag för att köra på allmän väg. Den täcker både dina och medpassagerarnas skador, så väl som skador på andra människor och deras egendom.

Halvförsäkringen, även kallad delkasko, ger ett något mer omfattande skydd som täcker stöld, brand, bärgning, glas, rättsskydd och vissa maskinskador.

Med en helförsäkring får du ett komplett skydd som dessutom ger ersättning för vagnskador. Det innefattar skadegörelse, djurkollision eller skador som du själv vållar hojen.

Bästa stöldförsäkringen för dig

Det är vanligt att jämföra pris när man letar försäkring, men för en motorcykelförsäkring ska du helst utgå från ditt eget användande. Gör en ordentlig inventering av din MC. Förvarar du den i garage och med godkända lås? Utöver motorcykelns marknadsvärde är detta vanliga frågor försäkringsbolag ställer som påverkar premiekostnaden. Fundera därför på hur din situation ser ut. Visst, det kan låta skönt med en lägre premie och i stället betala en väldigt hög självrisk. Men tänk då också på att även om det känns bättre i plånboken just nu kan det kännas onödigt tungt om din hoj blir stulen och du behöver använda försäkringen.

motorcykel_vägg_1024x410.jpg

Så här anmäler du en MC-stöld i 5 enkla steg

1. Polisanmäl

Då får du ett diarienummer och en polisanmälan på posten eller digitalt. Denna kommer ditt försäkringsbolag behöva ta del av. Om du gör anmälan till polisen via telefon, var noga med att begära en kopia på din anmälan.

2. Anmäl till ditt försäkringsbolag

Hos Bilsport & MC anmäler du skadan enklast via hemsidan. Där kan du även bifoga polisanmälan, kvitton och bilder. Beskriv händelsen och följ stegen i formuläret.

3. Analys

Försäkringbolaget går igenom alla dokument och återkommer till dig om det behövs kompletterande uppgifter. Skulle motorcykeln återfinnas under handläggningstiden kan din försäkring i stället ersätta dig för eventuell bärgning eller reparation.

4. Lämna nycklarna

Försäkringsbolaget begär in fordonets nycklar och registreringsbevis under handläggningstiden om motorcykeln är stulen och borta. Du får sedan ett ersättningsförslag från försäkringsbolaget efter värdering.

5. Få ersättning

När ersättningsförslaget är godkänt får du ersättningen utbetalad. Därefter stängs ärendet och din försäkring avslutas. Ägarbyte sker till försäkringsbolaget när skadan är slutreglerad.

Tipslista 

 • Använd lås som ditt försäkringsbolag godkänt. Ena låset ska helst förankras i ett fast föremål.
 • Parkera inte på mörka och tomma platser.
 • Var uppmärksam vid provkörning och utlåning.
 • Applicera MärkDNA på en eller flera delar av din motorcykel.
 • Använd spårsändare eller GPS Tracker.

Försäkring för varje äventyr

På Bilsport & MC lever vi hobbyn på samma sätt som du. Välj rätt försäkringsskydd och skapa minnen på vägarna utan oro.

Se ditt bästa pris