Om inte förr, så är det verkligen dags för ett trovärdigt bollplank när du har hamnat i köp-läge. Ett bollplank som du kan bolla olika fordon, omdömen, prisnivåer etc med. Annars är det lätt att du enbart går på känsla eller hamnar i någon annan klassik fallgrop.

Vem ansvarar för fordonet?

Det kan vara bra att läsa på om vad som gäller innan man åker och tittar på fordonet. Det är exempelvis alltid du som köpare som är ansvarig för att kontrollera fordonets skick och det kan vara lätt att missa småsaker i upphetsningen över att du är så nära ett köp och hur fint helhetsintrycket är.

Konsumentköpslagen

Står ditt blivande fordon hos en bil eller MC-handlare? Då har du ett skydd av konsumentköplagen, men innan du hör av dig till handlaren så gör en liten koll av företaget, se om du kan hitta omdömen och kika även lite på historiken på företagets andra fordon. Känns något olustigt, ta ett steg tillbaka och utvärdera. Läs gärna mer här

Köplagen

Vid privatköp har man hjälp av köplagen. Du som köpare har då undersökningsplikt och säljaren ska upplysa om eventuella fel som säljaren känner till. Skulle du som köpare upptäcka fel på fordonet efter ägarbytet har du rätt att gå tillbaka till säljaren. Men det kan bli en lång och krånglig process som i vissa fall slutar i domstol. Här kan du läsa mer. 

Kontrollera fordonet hos Transportstyrelsen

Tack och lov befolkas vår hobby till största delen av ärliga människor, men det kostar inget att vara försiktig. Hos Transportstyrelsen kan du ta reda på vem som äger fordonet och mycket mer. Kontrollera därför fordonets registreringsnummer för att den vägen få fram ovärderlig information.

Bland annat bör du kolla upp följande information:

  • Är fordonet fritt från skulder såsom obetald skatt?
  • Har fordonet körförbud eller brukandeförbud?
  • Är fordonet anmält stulet?
  • Finns det lån knutet till fordonet?
  • Äger säljaren fordonet?

Transportstyrelsen Fordons-ägaruppgift

Transportstyrelsen Fordonsrelaterade skulder

Import av fordon

Handeln med importbilar har ökat och även handeln med skadade bilar. Skadade och inlösta fordon säljs vidare till verkstäder/bilhandlare som i flera fall reparerar bilen och sedan säljer den vidare. Här är historiken viktig. Via sidor som Carfax & Car.info kan du få fram dokument hur skadad bilen har varit, vart den reparerades och även hur den såg ut efter skadan.

Betala fordonet i förväg eller inte?

Antalet bedrägerier där en köpare betalat pengar för en vara som inte finns har ökat markant i och med teknikens framfart. När det kommer till bilar, motorcyklar och liknande är det vanligt att man betalar en handpenning. Handpenningen är en mindre del av köpesumman och fungerar som ett slags första steg från spekulant till seriös potentiell köpare. Är säljaren väldigt framåt och vill att du skickar pengarna fort? Eller är det skralt med bilder? Undviker säljaren vissa frågor? Då ringer det säkert varningsklockor och då kanske du ska tacka nej till handpenning eller kanske titta på nästa objekt. Du har rätt att få tillbaka din inbetalda handpenning om objektet inte är i det skick som är föreskrivet, men ännu en gång. Känns det inte rätt så är det inte rätt.

Skriva kontrakt

Känns allt bra? Då är det bara ”pappersarbetet” kvar… Att skriva ett köpekontrakt är en bra säkerhet om något skulle gå fel efter vägen. Idag finns flera olika mallar ni kan använda. Signera i två exemplar och behåll varsitt.

Betalningen är alltid nagelbitaren, vi rekommenderar att man gör en banköverföring eller en Swish-betalning. Dessa två sätt är de vanligaste sätten att idag betala något du köpt. Skulle du känna dig osäker och vill ha mer kött på benen angående att betala denna typ av summor kontakta din bank.

Byt ägare på fordonet

Sedan ska fordonet byta ägare. Det smidigaste och säkraste sättet är att göra ägarbytet via Transportstyrelsens app Mina fordon. Där görs det elektroniskt med hjälp av den gula delen på registreringsbeviset. Du kan även göra bytet på Transportstyrelsens webbplats. Skulle detta inte fungera så kan man posta in bytet skriftligen, men kom ihåg att det är alltid säljaren som postar ägarbytet.

Försäkring

Lätta att glömma, men du måste ha en försäkring i ditt namn när du kör från platsen. Tänk på att det är du som köpare som nu står som ägare och då även som försäkringstagare. Det bästa är att försäkra fordonet i förväg så du slipper göra det med nycklarna i handen. Gamla tiders - ”Du kan köra på min försäkring hem!” gäller inte. Se till att ha en försäkring i ditt namn innan du kör hem din nya ögonsten.

Lycka till!

Användbara länkar:

https://www.carfax.se/

Car.info - Sök biluppgifter via registreringsnummer

https://www.larmtjanst.se/

https://publikationer.konsumentverket.se/kontrakt-och-mallar/kopekontrakt-for-bil

Försäkring för varje äventyr

På Bilsport & MC lever vi hobbyn på samma sätt som du. Välj rätt försäkringsskydd och skapa minnen på vägarna utan oro.

Se ditt bästa pris