Det är en mardrömsupplevelse att få sin bil eller MC stulen, men det går att skydda sitt fordon och göra det svårare för tjuvarna.

Det allra viktigaste tipset är att tänka dig för innan du parkerar. Helst ska du parkera i ett låst garage, men om bilen eller hojen behöver stå ute någon natt bör du hitta en plats som är öppen och upplyst. Undvik mörka och undanskymda miljöer där tjuvarna kan arbeta ostört.

Tänk på! Lämna aldrig värdesaker som datorer, mobiltelefoner, plånböcker, etc. i bilen. Tillfället gör många gånger tjuven.

Billarm

Även om du har en originalbil och helst vill att allting ska se ut precis som det gjorde när bilen rullade av bandet för 50 år sedan, rekommenderar vi ändå att du monterar ett larm i bilen. Bilar som har godkända larm utsätts mer sällan för stöld och inbrott.

Stöldmärkning och stöldskydd

Ett annat bra tips är att märka din bil eller MC med en så kallad DNA-märkning från till exempel Stöldskyddsföreningen. En DNA-märkning avskräcker många gånger tjuven och underlättar dessutom för polisen vid en identifiering av stöldgods. Det kan också vara bra att märka bilens rutor med registreringsnumret. På Stöldskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer om bilrutemärkning. 

Använd söksystem och godkända lås

För dig som vill göra det ytterligare lite svårare för tjuven är det en god idé att se över vilka lås du använder:

 • Du som har bil kan montera hjullås samt använda en godkänd rattkrycka.
 • Du som har en MC väljer certifierade MC-lås i minst klass C eller hänglås och kätting i klass 3. Tänk också på att alltid försöka låsa fast hojen i fasta föremål.

Skulle ditt fordon trots allt bli stulet kan det vara bra att ha en spårsändare monterad på din bil eller MC. Idag finns det en mängd olika sändare och söksystem i olika prisklasser. De förhindrar inte själva brottet, men kan vara till hjälp för att lokalisera ett stulet fordon.

imagez459l.png

Stöld i samband med provkörning

Tyvärr sker en hel del stölder i samband med försäljning och provkörning av fordon. Det är viktigt att vara på sin vakt och inte slarva med säkerhetstänket vid dessa tillfällen. För att inte riskera att du hamnar i en situation där du står utan både fordon och pengar bör du följa dessa tips:

Tips vid försäljning och provkörning av bil

 • Försök att skapa dig en bra uppfattning om köparen genom det hen säger i telefonen innan mötet. När ni ses: be om id-handlingar och kontrollera noga att de stämmer.
 • Se till att hela tiden ha tillgång till nyckeln. Om spekulanten vill provsitta bilen, ta ut nyckeln först. Kom ihåg att din stöldförsäkring inte täcker förluster eller skador om du självmant har lämnat över nycklarna. 
 • Sitt med i bilen om spekulanten vill provköra. Om du säljer en väldigt dyr bil kan det även finnas anledningar att kräva en deposition före provkörningen.

Tips vid försäljning och provkörning av MC

En motorcykel är enklare att stjäla än en bil och därför bör man vara extra försiktig. Några av de viktigaste sakerna att tänka på är att inte bestämma träff på en enslig plats och att du hela tiden har översikt vid provkörningen. Tänk också på att din MC måste vara försäkrad, trafiksäker och inte belagd med körförbud vid provkörning.

 • Kontrollera att köparen verkligen är den person som den utger sig för att vara. Stämmer fotot på legitimationen? Vid minsta osäkerhet, be köparen skriva sin namnteckning och jämför med legitimationen som visas upp. Fotografera av legitimationen eller behåll den under provkörningen.
 • Det är bra att skriva ett avtal om var och hur själva provkörningen ska gå till. I avtalet ska båda parter fylla i sina personuppgifter. Använd gärna SMC:s avtal om provkörning: SMC:s avtal
 • Begär hela eller delar av köpesumman innan provkörning. Swish är enkelt sätt för då kan man snabbt skicka tillbaka pengarna om det inte blir affär.
 • Ha bara lite bränsle i tanken.
 • Ta fordonet som köparen kom i som pant, men kolla upp att köparen faktiskt äger det och att nycklarna du får går till just det fordonet.
 • Ge inte ut nycklarna förrän ovanstående punkter är avklarade. Kom ihåg att din stöldförsäkring inte täcker förluster eller skador om du självmant har lämnat över nycklarna.
 • Genomför provkörningen på ett inhägnat område där du hela tiden har uppsikt över föraren eller på en anvisad körsträcka där du har köparen inom uppsikt. Om det inte är genomförbart, följ efter med bil eller annan MC.
 • Åk inte med bakpå!
 • Efter avslutat provkörning, ta ur nycklarna ur tändningslåset.
 • Lyssna på din magkänsla, känns något fel så är det oftast så.

Försäkring för varje äventyr

På Bilsport & MC lever vi hobbyn på samma sätt som du. Välj rätt försäkringsskydd och skapa minnen på vägarna utan oro.

Se ditt bästa pris