Vid köp mellan privatpersoner så gäller alltid köplagen, så den är bra att titta igenom och du hittar den här

Det är köparens ansvar att kontrollera fordonets skick så uppmana den potentiella köparen att göra en så noggrann undersökning som möjligt. Du som säljare är skyldig att upplysa köparen om fel som du vet om på fordonet. Om du till exempel kände till ett fel men inte upplyst köparen om det, eller om du lämnat felaktiga uppgifter om skicket, så upphäver köplagen själva köpet. Detta gäller även om fordonet sålts i ett överenskommet ”befintligt skick”. Det samma gäller om fordonet är i betydligt sämre skick än vad köparen kunnat förutsätta med hänsyn till dess ålder, körsträcka och pris. Så var därför noga med att köparen är väl införstådd med vad det är hen köper.

Provkörning
Säljer du en bil så åk helst med vid provkörning. Om du däremot säljer en hoj så rekommenderar vi inte att du åker med, utan bestäm då i förväg vilken rutt som ska köras och hur lång tid den ska ta. Det kan också vara bra att ha så lite bränsle i tanken som möjligt.

För en trygg provkörning och för att minimera risken att provköraren inte skulle komma tillbaka med ditt fordon kan du:

  • Börja med att kontrollera att köparen verkligen är den person som den utger sig för att vara. Stämmer fotot på legitimationen? Vid minsta osäkerhet, be köparen skriva sin namnteckning och jämför med legitimationen som visas upp. Ta telefonen och fota av legitimationen eller behåll den under provkörningen. 
  • Ta fordonet de kom i som pant, men kolla upp så att de faktiskt äger det och att nycklarna du får går till just de fordonet. Om de till exempel åkte kollektivt så kan du istället behålla personhandlingarna medan de provkör.


Även om det här kanske kan kännas lite jobbigt att be om så kom ihåg att den potentiella köparen inte har något att förlora på att tillmötesgå dina krav. Ge helst därför inte ut nycklarna förrän ovanstående punkter är avklarade. När provkörningen är klar så ser du till att ta ur nycklarna ur tändningslåset.

Skulle köparen inte komma tillbaka efter provkörningen så klassas det inte som stöld utan som olovligt brukande, olovligt förfogande eller bedrägeri. Detta är viktigt att ha koll på då försäkringen oftast inte täcker detta. 

Sälja mittbild.jpg

Betalning
Betalningen är alltid en nagelbitare, vi rekommenderar att det görs en banköverföring eller en Swish-betalning. Dessa två sätt är de vanligaste sätten idag.

Registrera Ägarbyte
Ägarbytet kan man registrera på Transportstyrelsens hemsida eller via deras app ”Mina fordon”. Det går även bra att skicka in den gula delen av registreringsbeviset, vilket du som säljare är ansvarig för att göra.


Försäkring
Det är den nya ägarens ansvar att ha en försäkring innan hen beger sig hemåt. Är fordonet påställt upphör din försäkring per automatik i samband med ägarbytet.

 
Användbara länkar
Registrera ägarbyte via Transportstyrelsens web

Registrerar ägarbyte via Transportstyrelsens app 

Konsumentverkets köpekontrakt bil

Försäkring för varje äventyr

På Bilsport & MC lever vi hobbyn på samma sätt som du. Välj rätt försäkringsskydd och skapa minnen på vägarna utan oro.

Se ditt bästa pris