Visst kan det vara härligt med lite snö och vinter ibland? Problemet är bara att bor man i Sverige så är perioden av kyla, snö och mörker på tok för lång. Men vintern behöver inte betyda att du och pärlan måste gå i ide. Det går nämligen alldeles utmärkt att köra på vintern, bara man ser till att ha rätt utrustning. Vad behöver man då för att ta sig fram vintertid? 

Dubbdäck är väl det första man kommer att tänka på. Det kan vara svårt att hitta dubbade MC-däck för landsvägskörning, men allt går att lösa. Du kan till exempel ta kontakt med en däckfirma och få hjälp att dubba dina MC-däck. Om du tänkt att mestadels köra på asfalt så bör du ha färre antal dubbar än om merparten av din körning kommer ske på snö. Någonstans mellan 150-250 dubbar brukar det dock ändå gå åt. En viktig sak att tänka på vid körning i kallare klimat är att däckets gummiblandning inte är anpassat för minusgrader. Ha därför inte för lågt däcktryck när du kör på vintern för då riskerar däcket att överhettas.

Risken att du själv kommer att överhettas vid vinterkörning är däremot minimal. Idag finns det många produkter som kan hjälpa dig att hålla värmen även om du vill köra under årets kallare månader. Värmehandtag, eluppvärmda handskar, strumpor, sulor, underställ, västar och sittdynor är alla produkter som är framtagna för körning i kyligare klimat. När du fryser spänner du dig och blir då automatiskt en sämre förare, det är därför väldigt viktigt att göra vad man kan för att motverka detta. Vi förespråkar att man använder ett vind- och vattentätt allvädersställ på vintern då de är varmare och mer praktiskt än skinnställ. Allvädersställen sitter heller inte lika tight som ett skinnställ vilket gör det lättare att få plats med en värmeväst eller mer kläder under. Kom också ihåg att du syns sämre på vintern och använd gärna kläder eller väst i fluorescerande färg.
Vinterkörning MC mittbild.jpg
Även om din hjälm ger ett visst skydd mot kylan vid vinterkörning så kan det vara skönt med en hjälmhuva som har en vindtät front. Ett annat problem kan vara att visiret lätt immar igen. För att motverka detta så finns det idag eluppvärmda visir att köpa, men man kan även montera en så kallad Pinlock-lins på sitt befintliga visir. Ett Pinlock-lins skapar ett lufttätt dubbelvisir och är vanligtvis väldigt effektiva. Återigen, kom ihåg att du syns sämre på vintern, och välj därför gärna en färgglad hjälm. En annan produkt som verkligen hjälper till att leda bort mycket av kylan är en vindruta. Om din motorcykel saknar ruta så går dessa att köpa lösa och är oftast ganska enkla att montera själv.

Kom också ihåg att tänka på att om du kör i extrem kyla eller har hojen i kallgarage så kan det vara bra att en mer lättflytande helsyntetisk olja i motorcykeln.

Sist men inte minst, kör extra försiktigt och insiktsfullt, många bilister är inte beredda på att en MC dyker upp under den kalla perioden av året.

Försäkring för varje äventyr

På Bilsport & MC lever vi hobbyn på samma sätt som du. Välj rätt försäkringsskydd och skapa minnen på vägarna utan oro.

Se ditt bästa pris