1. Hem
  2. Bilsport & MC
  3. Motorguiden
  4. Allt du behöver veta om däck till vårens premiärtur

Ta det lugnt de första milen

Känslan av att glida fram på ett par nya däck i vårsolen kan vara magisk. Men det kan också bli en riktigt hal historia för den som gasar på för hårt till en början. Nya däck har en jämn yta som lätt blir slirig. Tänk på det och ta det lugnt de första milen av din körning.

Kolla utetemperaturen

Även fast graderna höjs när vintern släpper sitt kalla grepp om asfalten, kan utetemperaturen fortfarande vara förhållandevis låg. En kall vägbana ger däcken sämre fäste, var därför noga med att kolla temperaturen innan du beger dig ut på vårvägarna. Visar termometern över tio grader bör du kunna känna dig trygg men använd det sunda förnuftet.

bilväg_1024x410.jpg

Ha rätt mönsterdjup

Vid sommarväglag ska däck ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup, men av säkerhetsskäl bör de ha minst 3 millimeter. Vid mått under detta har däcken blivit så pass slitna att våtgreppet försämras och risken för vattenplaning ökar. Att mäta mönsterdjupet på egen hand är inte så svårt om du skaffar dig en mätsticka och för in den i en av skårorna på däcket och läser av. Du kan även mäta mönsterdjupet med hjälp av en vanlig linjal eller tumstock.

Kontrollera däcktrycket

Däcktrycket är viktigt för däckets egenskaper och påverkar allt från väggreppet till fordonets bromssträcka. Se därför till att kontrollera däcktrycket ofta under säsongen. Här kommer tre viktiga saker du kan tänka på:

  • Olika däcktryck gäller för olika tillverkare, se därför till att alltid ha det lufttryck som just din biltillverkare rekommenderar. Och givetvis i alla fyra däcken.
  • Kom ihåg att det tryck som anges på däcksidorna endast gäller vid maximal belastning, vilket betyder att detta tryck aldrig ska överskridas. 
  • Mät däcktrycket på kalla däck. Till kalla däck räknas däck som körts mindre än två timmar eller totalt en sträcka på tre kilometer på låg hastighet.

Nu kan du äntligen bege dig ut på premiäråket. Kom ihåg att ta det lugnt på vägarna och glöm inte att njuta av vårsolen.

Försäkring för varje äventyr

På Bilsport & MC lever vi hobbyn på samma sätt som du. Välj rätt försäkringsskydd och skapa minnen på vägarna utan oro.

Se ditt bästa pris