Innan du börjar

Funderar du på att tvätta din bil på uppfarten hemma? Gör inte det. Det är olämpligt att tvätta bilen på gator där dagvattenbrunnar finns. När du tvättar din bil rinner tvättvattnet ner i närmaste gatubrunn och sedan rakt ut till närmsta sjö eller vattendrag i ditt närområde. Tvättvattnet klassas som miljöfarligt då det innehåller föroreningar som är rent av skadliga för miljön.

Ur miljösynpunkt rekommenderar vi dig starkt att välja en tvätthall eller "gör-det-själv-tvätt". På dessa anläggningar leds tvättvattnet till ett reningsverk, vilket inte är fallet hemma.

Avfettning

Avfettning fungerar som en slags förtvätt av bilen där du löser upp smuts. Medlet löser upp insekter, asfaltsfläckar, mossa och mycket annat. En grundregel är att inte spruta avfettning över sidorutorna på bilen. Man kan även vara lite försiktig med vissa plastdetaljer. Har bilen gått på vintern? Då kan du behöva behandla eventuell flygrost i samband med detta steg.

På fälgarna är en anpassad fälgrengöring att rekommendera då de är framtagen för att lösa upp bromsdamm som ofta sitter hårt på dina fälgar. Sitter det extra hårt kan man ta en borste och gnugga försiktigt för att undvika repor. Det finns speciella fälg- och rekondborstar att köpa som inte repar din lack. Spola sedan av bilen grundligt.

image3y32p.pngSchamponering

Nu till det roliga! Skummet! Exakt som hårschampot så innehåller bilschampot en massa bra saker som både skyddar och rengör din bil. Tappa upp rikligt med vatten i en hink och tillsätt schampot. Använd en ny tvättsvamp eller en så kallad tvätthandske av microfiber. Schamponera bilen bit för bit och spola sedan av. Ta hjulen och fälgarna sist och försök att inte få in massa smuts och grus i svampen så minskar du risken för tvättrepor på lacken.

Efter tvätt

Många bilschampo har någon form av vax-skydd i sig men för att uppnå ett riktigt bra resultat så är det bra med någon typ av sprayvax och torka av bilen med en microfiberduk. Avtorkningen gör att du kan snygga till eventuella små ställen du missat och sprayvaxet ger en skyddande och smutsavvisande yta.

Insidan då?

Självklart ska ju insidan vara lika ren, trots allt är det ju där du spenderar en hel del tid. Börja med att plocka ur skräp ur bilen och gör sedan en dammsugning av säten, golvmatta och bagagelucka. Har bilen gummimattor går det klockrent att använda avfettningen till dessa och sedan spola av.

Har bilen läderklädsel? Då är det guld värt att behandla denna minst en gång per år. De blir både mjukare och luktar gott. Sen slipper man risken att lädret torkar och spricker. Har du tygsäten som har fläckar eller en golvmatta som sett bättre dagar kan dessa få nytt liv genom en klädseltvätt. Enklast är att hyra en professionell klädseltvättare som både rengör och dammsuger upp smutsen på samma gång. Resultatet brukar vara hisnande!

Torka även av bilens alla ytor. Vill man kan du applicera någon form av vinylglans eller liknande för ännu bättre resultat.

Sådär! Nu har du fått det gjort. Nu kan du njuta på vägarna av en glänsande och ren bil.

Försäkring för varje äventyr

På Bilsport & MC lever vi hobbyn på samma sätt som du. Välj rätt försäkringsskydd och skapa minnen på vägarna utan oro.

Se ditt bästa pris