Våren är kommen och du låter de första solstrålarna stråla in i garaget på din bil. Nu är det ju bara tvätten kvar! Så här års säljer många bildelsbutiker olika bilvårdskit och det krävs inte jättemycket för att få till ett bra resultat. Vi har samlat här lite tips på hur du kan få en skinande ren bil.

Avfettning

Avfettning fungerar som en slags förtvätt av bilen där du löser upp smuts. Medlet löser upp insekter, asfaltsfläckar, mossa och mycket annat. En grundregel är att inte spruta avfettning över sidorutorna på bilen. Man kan även vara lite försiktig med vissa plastdetaljer. Har bilen gått på vintern? Då kan du behöva behandla eventuell flygrost i samband med detta steg.

På fälgarna är en anpassad fälgrengöring att rekommendera då de är framtagen för att lösa upp bromsdamm som ofta sitter hårt på dina fälgar. Sitter det extra hårt kan man ta en borste och gnugga försiktigt för att undvika repor. Det finns speciella fälg- och rekondborstar att köpa som inte repar din lack. Spola sedan av bilen grundligt.

image3y32p.pngSchamponering

Nu till det roliga! Skummet! Exakt som hårschampot så innehåller bilschampot en massa bra saker som både skyddar och rengör din bil. Tappa upp rikligt med vatten i en hink och tillsätt schampot. Använd en ny tvättsvamp eller en så kallad tvätthandske av microfiber. Schamponera bilen bit för bit och spola sedan av. Ta hjulen och fälgarna sist och försök att inte få in massa smuts och grus i svampen så minskar du risken för tvättrepor på lacken.

Efter tvätt

Många bilschampo har någon form av vax-skydd i sig men för att uppnå ett riktigt bra resultat så är det bra med någon typ av sprayvax och torka av bilen med en microfiberduk. Avtorkningen gör att du kan snygga till eventuella små ställen du missat och sprayvaxet ger en skyddande och smutsavvisande yta.

Insidan då?

Självklart ska ju insidan vara lika ren, trots allt är det ju där du spenderar en hel del tid. Börja med att plocka ur skräp ur bilen och gör sedan en dammsugning av säten, golvmatta och bagagelucka. Har bilen gummimattor går det klockrent att använda avfettningen till dessa och sedan spola av.

Har bilen läderklädsel? Då är det guld värt att behandla denna minst en gång per år. Blir både mjukare och luktar gott! Sen slipper man risken att lädret torkar och spricker. Har du tygsäten som har fläckar eller en golvmatta som sett bättre dagar kan dessa få nytt liv genom en klädseltvätt. Enklast där är att hyra en professionell klädseltvättare som både rengör och dammsuger upp smutsen på samma gång. Resultatet brukar vara hisnande!

Torka även av bilens alla ytor, vill man kan du applicera någon form av vinylglans eller liknande för ännu bättre resultat.

Sådär! Förhoppningsvis är hon nästan i showroom condition nu. Nu var det ju bara första turen för säsongen kvar!

Skräddarsydda försäkringar

Vi erbjuder specialförsäkringar för entusiastfordon. Allt från renoveringsobjekt och klassiker till Rat Rods och välputsade sportvagnar. Kolla ditt pris hos oss.

Räkna här